Δείξε μου τη σούφα σου, να σου πω ποιος είσαι!

Θα κάνω αίτηση για το σπίτι στην Ουτρέχτερ, να βρίσκεται, αλλά θα συνεχίσω το ψάξιμο. Σήμερα έκανα και online-αίτηση να μου αποσταλεί η Σούφα μου. Δεν υπάρχει πια ιδιοκτήτης που να μην ζητάει σούφα. Τι είναι αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στη Γερμανία δέ νοικιάζεις σπίτι όπως στην Ελλάδα, που το επιθεωρείς, λες το παίρνω, έκλεισε. Όχι. Εδώ, αν το σπίτι σ’ αρέσει, κάνεις αίτηση. Στην αίτηση αυτή δηλώνεις (με τα απαραίτητα δικαιολογητικά) το πόσα βγάζεις, αν έχεις χρέη, ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του προηγούμενου διαμερίσματός σου, τι οικονομικές υποχρεώσεις έχεις, αν εκκρεμεί ένταλμα εναντίον σου, ξεβρακώνεσαι κανονικά. Αφού καταθέσεις, όπως είπαμε, και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με τη σούφα), ο ιδιοκτήτης μαζεύει τις διάφορες αιτήσεις, τις διαβάζει και καλεί αυτόν που θεωρεί καλύτερο για να υπογράψει το συμβόλαιο.

Και τι είναι η σούφα, ε; Ε, η σούφα είναι η εταιρεία που έχει φακελώσει τα 3/4 όλων των Γερμανών. Το οικονομικό προφίλ του καθενός κρίνεται από τη Σούφα. Σου δίνει πόντους ανάλογα με το πόσο σε θεωρούν οικονομικά αξιόπιστο. Μάλιστα, μέχρι το 2001, αν ζητούσες από τη Σούφα να μάθεις τι ξέρουν για σένα, σου κόβανε πόντους γι’ αυτό (σήμερα, απλώς πλήρωσα 7,80€!!!). Σήμερα, δε νοικιάζεις σπίτι, δεν παίρνεις κινητό, αν η σούφα σου είναι χάλια. Έχω δει διαφημίσεις κινητών που λεν πως δίνουν κινητό «ακόμα και με αρνητική σούφα» (άκουσον άκουσον…). Διαβάστε και στη γερμανική βικιπαίδεια.

Δεν ξέρω πώς επιτρέπει το κράτος αυτό το φακέλωμα. Οι ξένοι που το ακούν πέφτουν απ’ τα σύννεφα. Όμως και στην Ελλάδα, ο «Τειρεσίας» δεν είναι κάτι ανάλογο; Εδώ αποθηκεύονται δεδομένα και δεδομένα, και ο κόσμος χαλούσε για τις «ταυτότητες»…

Χτες, στη Μαλπλακέ, όταν είπα την μεσίτρια ότι σπουδάζω, μου είπε πως στην αίτηση πρέπει να καταθέσω μαζί με την εγγύηση των γονέων (αυτό το ζητάν όλοι) και τα δικαιολογητικά για το εισόδημα των γονέων καθώς και τη δική τους σούφα. Ναι. Έτσι!

Comments are closed.