Ξενάκης Ι

Όποιος ασχολείται με το έργο του Ξενάκη, είναι σχεδόν αδύνατο να αφήσει τη βιογραφία του απ’ έξω. Όσο ο ίδιος ο συνθέτης προσπαθούσε να αποφύγει τους συνειρμούς στη μουσική του, να την θεωρήσει εντελώς αφηρημένα, άλλο τόσο οι αναλυτές των έργων του αναφέρονται συνεχώς στα γεγονότα της ζωής του και συχνάκις βρίσκουν απόηχους στα έργα του. Από την άλλη, οι δύο μακροσκελέστατες συνεντεύξεις που έδωσε στον Βάργκα, αφιερώνουν πάρα πολύ χώρο σε πολύ ενδιαφέροντα περιστατικά που δεν έχουν άμεση σχέση με τα έργα. Θέλοντας και μη, οι πληροφορίες είναι τόσες και τόσο ενδιαφέρουσες, ώστε είναι αδύνατο να παραβλεφθούν.

Άλλη μία αντίθεση… Η αισθητική, η τεχνοτροπία, και άλλα επίπεδα της σκέψης και πράξης του Ξενάκη χαρακτηρίζονται από αντιθέσεις (μέσω αυτών των αντιθέσεων προσπαθώ να εξηγήσω και να αναλύσω διάφορα ζητήματα στο κεφάλαιο του διδακτορικού μου για τον Ξενάκη).

Τον Ξενάκη δεν τον γνώρισα. Διαβάζοντας όμως τη βιογραφία της Ματοσιάν και τις συνεντεύξεις του στον Βάργκα, πιστεύω πως πρέπει να ήταν ένας πολύ ήρεμος και ήσυχος άνθρωπος, πολύ μετρημένος και μάλιστα ευαίσθητος και συναισθηματικός. Σε αντίθεση (και πάλι) με την εξαιρετικά βίαιη και εκστατική μουσική του (τα σιγανά ποταμάκια, που λέμε…) και την μαθηματική αναλυτικότητα και αφαίρεση της σκέψης του.

Συνιστώ τις συνεντεύξεις του στον Βάργκα, ακόμη και σε μη μουσικούς (μπορούν να παραβλέψουν τα σχετικά κεφάλαια). Ο λόγος του Συνθέτη είναι πραγματικά υπέροχος.

One Response to “Ξενάκης Ι”

  1. Averell says:

    Περιμένουμε την ανάρτηση: Ξενάκης ΙΙ!