Il Gran Rifiuto ή Αρταξέρξης?

Επειδή ίσως κάποιοι να αναρωτιούνται για το τι να έγινε προχτές στου Μακκίνζη, ας πως δυο λόγια και γι’ αυτό.

Κατ’ αρχήν, για τους καινούριους, το Μακκίνζη είναι μια πολύ μεγάλη εταιρεία συμβουλευτικής. Έχουν γραφεία σε όλον τον κόσμο και συμβουλεύουν εταιρείες και οργανισμούς επί παντός επιστητού. Απασχολούν κυρίως επαγγελματίες του οικονομικού κλάδου, αλλά επίσης νομικούς, μαθηματικούς, φυσικούς, ως και θεολόγους και φιλοσόφους.

Και ερχόμαστε στο ζητούμενο: πριν μερικές βδομάδες έλαβα ένα γράμμα, όπου ο Μακκίνζη με καλούσε, μαζί με άλλους διαλεχτούς φυσικούς και μαθηματικούς του Βερολίνου, για να γνωριστούμε, να μας εξηγήσουν πώς ένας μαθηματικός μπορεί να δουλέψει εκεί κτλ.

Πήγα, λοιπόν. Μαθηματικοί και φυσικοί που δουλεύουν εκεί, μας συστήθηκαν, έκαναν μια παρουσίαση για την εταιρεία και μας έβαλαν ως άσκηση, για να πάρουμε μια γεύση, ένα παράδειγμα περίπτωσης εντολής για συμβουλευτική.

Δώσαμε τις λύσεις μας σε ομάδες, συζητήσαμε και μετά μας κέρασαν σε ένα ωραίο εστιατόριο όπου συνεχίσαμε τη συζήτηση άλλες τρεις ώρες.

Πολύ ελκυστικός δρόμος για έναν επαγγελματία. Οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί προχτές είναι πάρα πολύ σπουδαγμένοι (οι περισσότεροι με διδακτορικό σε φυσική ή μαθηματικά). Ευχάριστοι ως τύποι και πανέξυπνοι. Το Μακκίνζη πληρώνει αδρά τις υπηρεσίες τους. Η θέση εργασίας έχει μέλλον και προσφέρει σταθερότητα στους ικανούς υπαλλήλους. Το ζήτημα που μας παρουσιάστηκε προς ανάλυση ήταν πολύ εύκολο σε σχέση με την Random Graph Theory, τη Λογική ή το Itô-Kalkül. Μας πρότειναν θερμά να κάνουμε το Praktikum και ήταν όλοι πολύ ενθαρρυντικοί. Στη συζήτηση που έγινε στο τραπέζι, το ακαδημαϊκό μέλλον παρουσιάστηκε ως δύσκολο και αμφίβολο, και το Μακκίνζη ως μια σταθερή και καλοπληρωμένη εναλλακτική λύση. Όμως…

Στο Μακκίνζη δεν κάνεις επιστήμη. Αυτό που χρειάζεται το Μακκίνζη από τους μαθηματικούς είναι οι αναλυτικές τους ικανότητες. Οι μαθηματικές γνώσεις και οι υπόλοιπες ικανότητες δεν εφαρμόζονται κατά κανόνα. Λείπουν οι σύνθετες μαθηματικές προκλήσεις. Η άσκηση που μας δόθηκε να λύσουμε ήταν καθαρά ένα απλό Optimierungsproblem.

Είναι γνωστό ότι πολλοί εγκαταλείπουν το Μακκίνζη. Όταν ρώτησα «γιατί», δεν πήρα σαφή απάντηση.

Έλειπε το πάθος. Ξέρω μαθηματικούς που κάνουν έρευνα, ακόμη και κακοπληρωμένοι. Έχουν όμως πάθος γι’ αυτό που κάνουν, το αγαπούν. Η εργασία στο Μακκίνζη είναι πολύ καλοπληρωμένη, όμως θα δούλευε κάποιος απ’ αυτούς στη συμβουλευτική για λίγα λεφτά; Για τη δουλειά και μόνο; Δεν τους άκουσα να μιλάν με πάθος για τη δουλειά τους. Πώς θα μαγέψεις αν δεν μαγευτείς; Τις προάλλες, στο Berlin-Poznan Workshop, άκουσα τον Łuczak να μιλά για Colorful Flowers και ήταν μια μαγεία. Ήθελες να αφιερωθείς κι εσύ στη Random Graph Theory, να μιλάς μ’ αυτούς τους εμπνευσμένους ανθρώπους. Αυτό το πράγμα έλειπε εκεί…

Πολλοί φοιτητές ρωτούσαν τους υπαλλήλους που μας έκαναν την παρουσίαση (σχεδόν όλοι με διδακτορικό) αν μετάνιωσαν που πήγαν στο Μακκίνζη (εννοώντας αφήνοντας την ακαδημαϊκή καριέρα). Η απάντηση είναι δεδομένη, αλλά πιο πολύ με ενδιαφέρει η ερώτηση. Δεν θα ήθελα κάποια στιγμή στη ζωή μου να ερωτηθώ αν μετάνιωσα για κάποια επιλογή. Όταν σ’ το ρωτάνε αυτό, σημαίνει πως ήδη απαρνήθηκες κάτι πολύ μεγάλο (για σένα), κάτι πολύ σημαντικό. Και τα σημαντικά πράγματα πρέπει να τα προσέχουμε, νομίζω.

Τέλος, δεν με εμπνέει η ιδέα του συγκεκριμένου έργου ζωής. Βγαίνοντας στη σύνταξη, θέλω να δω ένα έργο πίσω μου, να με εμπνέει να συνεχίσω. Αν δουλέψω στο Μακκίνζη, τι θα καταφέρω; Κυρίως στο να κάνω κάποιες επιχειρήσεις πλουσιότερες. Δεν είναι κακό αυτό, όμως αλλιώς φαντάζομαι τη ζωή μου. Εκείνα τα «εύγε», που λέει και το τραγούδι, με συγκινούν. Το άγνωστο των μαθηματικών και η ομορφιά της μουσικής και της ποίησης. Δεν ξέρω αν θα «βγάλω λεφτά» απ’ αυτά, αλλά πιστεύω πως θα μπορέσω να ζήσω άνετα. Πείσμα, χρειάζεται, και απ’ αυτό έχουμε μπόλικο (τι Πόντιος είμαι;). Και προπαντός, υγεία.

Ίσως κάνω το Praktikum κάποια στιγμή, θα δούμε.

7 Responses to “Il Gran Rifiuto ή Αρταξέρξης?”

 1. Anna says:

  Εύγε… Όπως λέει κι ένα άλλο τραγούδι: “follow your heart”… Κάνε αυτό που αγαπάς, ακολούθησε τη διαίσθησή σου…
  Καλή σου μέρα!!!

 2. Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την δόξαν ουδείς!

  Είναι μεγάλη μαγκιά να έχεις τη δυνατότητα να δουλεύεις για € 100.000 και πλέον το χρόνο (εισαγωγικός μισθός). Είναι ακόμη μεγαλύτερη να απαρνείσαι αυτή τη δυνατότητα, επειδή αποβλέπεις αλλού.

  Ό,τι και να αποφασίσεις οι φίλοι και αναγνώστες σου σε χαίρονται!

 3. KANT says:

  ” … Στο Μακκίνζη δεν κάνεις επιστήμη…Λείπουν οι σύνθετες μαθηματικές προκλήσεις. Η άσκηση που μας δόθηκε να λύσουμε ήταν καθαρά ένα απλό Optimierungsproblem. ”

  Αυτό ήταν χαλαρή γνωριμία πρώτου επιπέδου, για όλους. Τώρα όμως,

  α) Δε βλέπεις το συνθετότατο προσωπικό σου (Lebens)Optimierungsproblem (μη αποφάνσιμο -ίσως- κατά Gödel?) που σου έθεσε το Μακίνζη; Για τους λίγους ή -πιθανότατα- τους ελάχιστους.

  β) Δεν παρατήρησες το μη λελυμένο παίγνιο (μη σταθερού κέρδους) με αντίπαλο το Μακίνζη, όπου έχουν ήδη παιχθεί οι τρεις πρώτες κινήσεις και επιπλέον έχεις μισοαποφασίσει την τέταρτη; (Παίζεις με τα λευκά, αλά GO).

  γ) Μήπως το branching δεν είναι XOR, όπως υπονοείται από το σύνολο του κειμένου; Αντιπαραδείγματα: Benoît Mandelbrot (IBM), Ronald Graham (AT&T), Stanislaw Ulam (σχέδιο Μανχάταν) κ.α.

  ” Είναι γνωστό ότι πολλοί εγκαταλείπουν το Μακκίνζη. Όταν ρώτησα «γιατί» … “.

  Να άλλο ένα ωραίο μαθηματικό πρόβλημα ήδη φαίνεται ότι άρχισε να σε απασχολεί. Η εύρεση του set των δυνατών τροχιών που ξεκινούν από σταθερό σημείο και καταλήγουν σε δεδομένο σημείο. Και ως ειδικότερο πρόβλημα, η εύρεση του set των δυνατων παιγνίων με δεδομένο φινάλε την έξοδο από το παίγνιο σε κατάσταση μέγιστου κέρδους ή ελάχιστης απώλειας.

  ” … δεν πήρα σαφή απάντηση. ”

  Το ίδιο πρόβλημα λοιπόν απασχολεί κι αυτούς. Μόνο που του επιτέθηκαν -όχι ιδιαίτερα επιτυχημένα- με τις τεχνικές της ασαφούς λογικής.

  “… Έλειπε το πάθος. ”

  Γι αυτό λοιπόν, ύστερα από την εμπειρία με το Μακένζι, έστειλες ένα από τα μακροσκελέστερά σου ποστ;

  ” …Πώς θα μαγέψεις αν δεν μαγευτείς; ”

  Μήπως ιεραρχικά (εννοώ, πρακτικά) προηγείται το ερώτημα
  “Πώς θα μαγειρέψεις, αν δεν μαγειρευτείς; ”

  Anna Says: ” “follow your heart”… ”

  Μην ακολουθείς την καρδιά σου. Αλλάζει γνώμη 60-240 φορές ανά δευτερόλεπτο και την εμπιστευτείς απόλυτα ή σταθεροποιηθεί, γρήγορα θα σε τρέχουνε για CPR (και δε θα προλαβαίνουνε..).

  Τέλος,
  τα άστρα μίλησαν. Τα λόγια περιττεύουν.

  http://www.fallingrain.com/world/GV/2/Makinsi.html

  ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.

 4. KANT says:

  Συμπληρωματικά:

  Capitalist Swine Says:

  “Είναι μεγάλη μαγκιά να… Είναι ακόμη μεγαλύτερη να απαρνείσαι αυτή τη …”

  Η επαναληπτική ακολουθία τύπου “Είναι ακόμη μεγαλύτερη μαγκιά να παρατάς αυτή τη μαγκιά για μια ακόμη μεγαλύτερη μαγκιά” δε συγκλίνει. Δηλαδή ο αλγόριθμος αυτός θα τερματίσει στις 30 Φεβρουαρίου και ως τότε ο Αλέξανδρος θα είναι με τα ντοσιέ στο χέρι…

 5. droseltis says:

  @Anna:

  Σ’ ευχαριστώ! Εύχομαι η διαίσθηση να μου βγει σε καλό…

  @Capitalist Swine:

  Χαίρομαι μ’ αυτά που λες και συμφωνώ· βέβαια, ακόμα δεν ήρθε η ώρα των αποφάσεων.

  @KANT:

  Οι μαθηματικές μου γνώσεις περισσότερο μου χρησίμευσαν για να απολαύσω το σχόλιό σου, παρά για να λύσω το πρόβλημα που μας έβαλαν… Πάντως έχεις δίκιο. Γι’ αυτό και είπα «θα δούμε».

  (Καλά, αυτό με την Γουινέα, απίστευτο…)

  Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τη συγκεκριμένη εταιρεία, ο ιστότοπός της είναι εδώ.

 6. takisz says:

  Φίλε Αλέξανδρε, δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το ύφος των γραφομένων σου για την Μακίνζι. Φαντάζομαι πάντως ότι είναι ειρωνικό (ειδικά όταν διαβάζω τη σοφή κατακλείδα σου, ωθούμαι σ᾽αυτό το συμπέρασμα). Αλλιώς μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι εντυπωσιάστηκες από τη χαοτική αρλουμπολογία των χαρτογιακάδων της Μακίνζι με τα ψεύτικα χαμόγελα, τις dead-fish handshakes και τα cashmere κοστούμια. Αλλά δεν μπορεί, ατάκες του στιλ ῾συμβουλεύουν εταιρείες και οργανισμούς επί παντός επιστητού῾ (ειδικά και εξειδικευμένα επί παντός επιστητού όμως) και ῾Στο Μακκίνζη δεν κάνεις επιστήμη῾ (κάτι σα να λέμε ο ουρανός είναι γαλάζιος) δεν μπορεί παρά να είναι για να βγάλουν γέλιο. Όπως και να ´χει φαντάζομαι θα είχε πλάκα αυτή η μάζωξη και τα λεφτά που προσφέρουν, για να μη λέμε κι ό,τι θέλουμε, είναι πολλά. Άρη.

 7. droseltis says:

  @takisz:

  Καλημέρα, και σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο.

  Ας εξηγήσω τις συγκεκριμένες ατάκες:

  α) «συμβουλεύουν εταιρείες και οργανισμούς επί παντός επιστητού»

  οι ίδιοι λένε ότι αναλαμβάνουν μία εντολή μόνο όταν ξέρουν ότι μπορούν να δώσουν μια συμβουλή. Δεν ισχυρίζονται ότι έχουν λύση για όλα τα προβλήματα.

  Όμως απ’ τα παραδείγματα που άκουσα, πρέπει να πω ότι το φάσμα των εντολέων και των εντολών τους είναι απίστευτο. Για κάθε εντολή, οι υπάλληλοι πρέπει να μπορούν να μαθαίνουν ένα σωρό καινούρια πράγματα και, ώντες μαθηματικοί, να μπορούν να λύνουν το πρόβλημα μέσω αναλογιών, μεταφράζοντάς το στην τυπική γλώσσα των μαθηματικών, πάντα συμπεριλαμβάνοντας τις ειδικές του συνθήκες (γι’ αυτό και η τόσο μεγάλη γκάμα επιστημόνων που απασχολούν. Μάλιστα, άκουσα ότι πριν λίγο καιρό προσέλαβαν και έναν επαγγελματία πιανίστα…).

  β) «Στο Μακκίνζη δεν κάνεις επιστήμη»

  Αυτό που εγώ περίμενα ήταν να μπορώ να εφαρμόσω ιδέες της Graph Theory σε επιχειρησιακές δομές, δηλ. να κάνω εφαρμογή αυτών που έμαθα. Αυτό δεν συμβαίνει κατά κανόνα. Οι μαθηματικοί δεν εφαρμόζουν τόσο τα αφηρημένα μοντέλα που έμαθαν, όσο χρησιμοποιούν τις αναλυτικές τους ικανότητες.